Επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Τεχνικών Ασφαλείας Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας επικινδυνότητας» τα οποία είναι διάρκειας 35 ωρών (7 ημέρες κατάρτισης) και 10 ωρών (2 ημέρες κατάρτισης) αντίστοιχα, υποβάλλονται στο Υπουργείο Εργασίας – Διεύθυνση Δ9. Από το τέλος του σεμιναρίου και εφόσον έχει εκδοθεί και η εγκριτική απόφαση από το υπουργείο, θα εκδίδεται η Βεβαίωση Επιμόρφωσης σε διάστημα 10 ημερών. Μόλις εκδοθεί η Βεβαίωση Επιμόρφωσης θα μπορεί να δηλωθεί ο ίδιος εργοδότης ως τεχνικός ασφαλείας και παράλληλα να διακόψει την σύμβαση ανάθεσης καθηκόντων τεχνικού ασφαλείας. Ο εργοδότης – επιχείρηση μέχρι να αποκτήσει τη Βεβαίωση Επιμόρφωσης, θα πρέπει να αναθέσει τα καθήκοντα του Τεχνικού Ασφαλείας ή σε εξωτερικό συνεργάτη ή σε εξωτερικές υπηρεσίες προστασίας και πρόληψης (ΕΞΥΠΠ).

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου οικονομικής δραστηριότητας και αριθμού εργαζομένων, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να παρέχει στους εργαζόμενους Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης, δηλαδή υπηρεσίες τεχνικού ασφαλείας. Το πιστοποιητικό αυτό αποτελεί πλέον απαραίτητη προϋπόθεση  για κάθε επιχείρηση.

Περιεχόμενο Σεμιναρίου

Το Σεμινάριο Τεχνικού Ασφάλειας αφορά όλους τους εργοδότες. Προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία ο κάθε εργοδότης που απασχολεί εργαζομένους, να διαθέτει υπεύθυνο για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων στο χώρο εργασίας / τεχνικό ασφάλειας.
Ο τεχνικός ασφάλειας είναι σύμβουλος του εργοδότη και των εργαζομένων και σε γενικές γραμμές η αποστολή του είναι:

  • α) να επιθεωρεί τακτικά τις θέσεις εργασίας από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, να αναφέρει στον εργοδότη οποιαδήποτε παράλειψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, να προτείνει μέτρα αντιμετώπισής της και να επιβλέπει την εφαρμογή τους.
  • β) να μεριμνά ώστε οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και να τους καθοδηγεί για την αποτροπή του επαγγελματικού κινδύνου που συνεπάγεται η εργασία τους.

Επίσης ο εργοδότης έχει υποχρέωση να έχει μία γραπτή εκτίμηση των κινδύνων στην επιχείρησή του την οποία συντάσσει ο τεχνικός ασφάλειας. Στη γραπτή εκτίμηση κινδύνου γίνεται μία συστηματική εξέταση όλων των πλευρών κάθε διεξαγόμενης εργασίας και καταγράφονται:

Τι θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές και βλάβες.

Κατά πόσο θα μπορούσαν να εξαλειφθούν οι πηγές κινδύνου, ή εάν όχι.

Τι μέτρα πρόληψης και προστασίας εφαρμόζονται ή πρέπει να εφαρμοστούν.

Για τον καθορισμό των προσόντων του τεχνικού ασφάλειας και για τον υπολογισμό του χρόνου απασχόλησής του οι επιχειρήσεις κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες Α (υψηλής επικινδυνότητας), Β (μεσαίας επικινδυνότητας), Γ (χαμηλής επικινδυνότητας).

Ο χρόνος απασχόλησης του τεχνικού ασφάλειας εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων και την επικινδυνότητα της επιχείρησης.

Κόστος συμμετοχής 70€ για τα προγράμματα Γ΄ Κατηγορίας και 130€ για τα προγράμματα Β΄ Κατηγορίας.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος:

Υγιεινή & Ασφάλεια Τροφίμων (ΕΦΕΤ)            

Το ΚΕΚ10 – ΚΔΒΜ ΠΑΛΛΗΝΗΣ σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), υλοποιεί προγράμματα κατάρτισης Επιπέδου 1 «Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων» (σεμινάριο ΕΦΕΤ). Ο ΕΦΕΤ καθορίζει το ελάχιστο περιεχόμενο των προγραμμάτων, εγκρίνει και ελέγχει την υλοποίησή τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης και εκδίδει τις σχετικές βεβαιώσεις κατάρτισης (πιστοποιητικά).

Το ανωτέρω πρόγραμμα στοχεύει στη μετάδοση γενικών και βασικών γνώσεων για την ορθή εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών – χειρισμών κατά την παραγωγή, επεξεργασία, αποθήκευση, μεταφορά, διακίνηση, διάθεση ασφαλών τροφίμων και την ορθή κατανόηση των υποχρεωτικών, από το νόμο και την τρέχουσα επιστημονική τεχνογνωσία, πρακτικών για την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 14708/17-08-2007 (ΦΕΚ Β’ 1616), οι επιχειρήσεις τροφίμων  που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων,  έχουν υποχρέωση να καταρτίζουν όλο το προσωπικό τους (σεμινάριο ΕΦΕΤ), που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων, βάσει διαδικασίας που περιγράφεται στην Υπουργική Απόφαση και σύμφωνα με τον κανονισμό 852/2004 της Ε.Ε.

 

Το ΚΕΚ10-ΚΔΒΜ ΠΑΛΛΗΝΗΣ, ανταποκρινόμενο στις αυξανόμενες ανάγκες του εργατικού δυναμικού της χώρας, αναλαμβάνει την οργάνωση και την πραγματοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης (σεμινάριο ΕΦΕΤ), με παρακολούθηση δια ζώσης (σε τάξη) και εξ αποστάσεως (e-learning), που εξασφαλίζουν την επιτυχία στις εξετάσεις του ΕΦΕΤ για τη λήψη του πιστοποιητικού. Οι προδιαγραφές του προγράμματος είναι οι εξής:

  • Κάθε πρόγραμμα κατάρτισης έχει διάρκεια 8 – 10 ώρες και καλύπτει πλήρως όλες τις θεματικές ενότητες που απαιτούνται για την επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης. 
  • Το ωράριο παρακολούθησης είναι πρωινό ή απογευματινό, ώστε να συνδυάζεται με το ωράριο εργασίας των καταρτιζόμενων.
  • Οι εκπαιδευτές του προγράμματος κατάρτισης ανήκουν στο μητρώο εκπαιδευτών προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων του ΕΦΕΤ.
  • Η διδακτέα ύλη είναι εγκεκριμένη από τον ΕΦΕΤ.
  • Με την εγγραφή δίνεται βεβαίωση συμμετοχής.
  • Μετά το πέρας του προγράμματος κατάρτισης εκδίδεται βεβαίωση παρακολούθησης.
  • Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες αποκτούν το δικαίωμα συμμετοχής σε προγραμματισμένες από τον ΕΦΕΤ εξετάσεις για την απόκτηση της πιστοποίησης.
  • Τα τμήματα έχουν συνεχείς ενάρξεις, είναι καθημερινά και προσφέρουν υψηλή ποιότητα σπουδών συνδυάζοντας ηλεκτρονικές παρουσιάσεις, παροχή σημειώσεων, κ.λ.π.

Οι ενότητες που περιλαμβάνονται σε κάθε πρόγραμμα κατάρτισης (σεμινάριο ΕΦΕΤ) για την εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων (Επιπέδου 1) είναι συνοπτικά οι εξής:

 

  • Εισαγωγή στην ασφάλεια τροφίμων
  • Μικροοργανισμοί και χαρακτηριστικά αυτών
  • Τροφοδηλητηριάσεις και η παρεμπόδιση τους
  • Ατομική υγιεινή και συμπεριφορά του χειριστή τροφίμων
  • Εργασιακό περιβάλλον
  • Πρακτικές καθαρισμού
  • Κοινά μιάσματα και έλεγχος αυτών
  • Νομοθεσία υγιεινής τροφίμων 

Το πρόγραμμα (σεμινάριο ΕΦΕΤ) απευθύνεται σε εργαζόμενους στον κλάδο των επιχειρήσεων τροφίμων, ανεξαρτήτως της παρεχόμενης σχέσης εργασίας εργοδότη-εργαζόμενου (μόνιμοι, συμβασιούχοι εποχικοί υπάλληλοι, κ.λ.π.), καθώς και της ιθαγένειας που κατέχουν. Αφορά άτομα που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή εργάζονται σε εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων. 

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη διασφάλιση της ποιότητας, την παραγωγή ασφαλών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή, σύμφωνα  με τον Κανονισμό 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υγιεινή τροφίμων.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 8 – 10 ώρες και πραγματοποιείται σε 2 ημέρες.

Με την εγγραφή σας, παρέχεται άμεσα προσωρινή βεβαίωση συμμετοχής, η οποία σας καλύπτει μέχρι την ημερομηνία υλοποίησης του σεμιναρίου.

Αναπτυξιακά
Αναπτυξιακά
Αναπτυξιακά
Κύλιση στην κορυφή
Μετάβαση στο περιεχόμενο